Mededelingen

haven5 013-002

 

Nieuw Brandweerboek door Rien van der Pluijm.
Na het schrijven van vier eerdere boeken heeft Rien van der Pluijm een boek geschreven over de brandweer van Hooge en Lage Zwaluwe. 
Het handelt over de gehele geschiedenis van de brandweer van Hooge en Lage Zwaluwe, van de 17e eeuw tot de 21e eeuw. Het is nog niet helemaal af, maar het omvat nu al ca 340 pagina’s met tekst en foto’s. 
Van die 340 pagina’s zijn er ongeveer 60 met namen, rangen en jaartallen van alle brandweermannen en –vrouwen (ja, die waren er ook bij) die hij maar kon vinden. Die namen worden straks in een aparte bijlage bij het boek gevoegd, anders wordt het boek te dik. Alle Zwaluwse namen komen voorbij want ieder gezin moest vroeger iemand leveren die bij de brandweer dienst deed. Voorspelbaar is dat Zwaluwse vaders, grootvaders, overgrootvaders en over-overgrootvaders in dat lijstje voorkomen.

De blusploeg van Lage Zwaluwe in 1978. 
In het andere deel van het boek wordt de geschiedenis van de Zwaluwse brandweer beschreven. Vanaf de emmertjes, via de eerste handbrandspuit, naar de eerste motorbrandspuit en naar de huidige tijd. Met branden en brandjes, ongevallen te land en te water, oefeningen en wedstrijden, braderieën en schooleducatie. Maar ook de weekeindjes uit op de camping of op een bungalowpark. 

 


 

Donderdag 17 november 2016 is officieel besloten de wet betreffende de btw-vrijstelling voor watersportverenigingen te wijzigen vanaf 2017. Tot die tijd vallen alle watersportverenigingen nog onder de zogenaamde sportvrijstelling. Vanaf 1 januari 2017 moeten verenigingen btw betalen over ligplaatsen voor recreatieve motorbootvaarders. Ligplaatsen voor roei-, zeil- en powerboten blijven vrijgesteld van btw.

Klik hier voor meer informatie


De schrijver van ons prachtige Noorderklip boek, Rien van der Pluijm, heeft wederom een boek geschreven over een voor ons allen bekend gebied, de Kwistgeldpolder. Het boek “De geschiedenis van de Kwistgeldpolder te Lage Zwaluwe”, beschrijft hoe over een periode van 600 jaar de Kwistgeldpolder ( cq Ameroever, Princenhil) zijn huidige vorm heeft gekregen.

Nadere informatie over het boek en over het bestellen klik hier.


Bedieningstijden sluizen 2016

Overzicht bedieningsschema sluizen BB


Biesboschfederatie

De Federatie heeft ten doel het beschermen van de watersport en de recreatie op het water in de meest uitgebreide zin en de behartiging van de gemeenschappelijke belangen van de bij haar aangesloten verenigingen in het werkgebied van de vereniging: de Biesbosch.

Klik hier voor de website